Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Artikelen

Tijdloos wonen in een monumentale hoeve WONEN Landelijke Stijl, editie 2 2009.

Beneden zetten de gestripte houten balken de toon. Door een roogijsprocedé werd het hout bij het strippen niet beschadigd en zien we het in zijn oorspronkelijke staat, inclusief zwarte vlekken van olielampjes en schuurplekken van de koeien.

Als projectarchitect was Harold Helmholdt ingeschakeld van Architektenburo J.J. van Vliet bv uit Leidschendam. Hij zorgde voor het behouden en terughalen van de boerderijsfeer in een moderne comfortabele woning van de eenentwintigste eeuw, compleet met lichtplan, vloerverwarming en allerlei andere vernuftige oplossingen.

Stoer

“Rond achttienhonderd was de schuur vergroot voor landbouwwerktuigen”, vertelt Harold. “De spanten in de nok bleken vóór die tijd veel lager te hebben gezeten. Die hebben ze opgetild en verlengd.” Door al dat ‘knip- en plakwerk’ waren de balken er niet mooier op geworden. Dat bleek toen ze weer tevoorschijn werden gehaald vanachter schrootjeswanden waarachter ze jarenlang verstopt hadden gezeten. “We wilden alle balken weer terug in het zicht brengen. Maar de balken bovenin bleken erg lelijk door de vroegere reparaties en dus hebben we ervoor gekozen om ze wit te verven. Maar beneden hebben we de balken van hun verf ontdaan en zo teruggebracht tot hun ruwe staat. Dat gebeurde met een droogijsprocedé. Vergelijk het met zandstralen, maar dan met fijne

ijskristallen onder hoge druk waardoor de verf samentrekt en er gemakkelijk af te halen is. Daardoor is het ruwe onbehandelde hout eronder niet beschadigd en zien we het in zijn oorspronkelijke staat, inclusief zwarte vlekken van olielampjes en schuurplekken van de koeien.”

Op November 1, 2009


Ingediend door