Terug

Bouwstof en fijnstof verwijderen?

Paul Hamelink

Geachte dames/heren,

 

Na zo'n beetje het hele internet afgestruind te hebben, blijf ik toch zitten met de vraag. Wat is de beste manier om bouwstof en/of fijnstof te verwijderen uit een groot nieuw gebouwd pand. Ik heb oplossingen gelezen van veegzaagsel (naar het schijnt een zeer oud maar gedegen middel) tot aan zeer frequent stofwissen icm. veel ventileren enz enz. Wie heeft hier ervaring mee en wil dit met mij delen?

 

Bvd. Paul Hamelink


5 Antwoorden

Antwoord van Schoonmaakbedrijf Breddels B.V.

Beste Paul,

Het probleem na de bouw is dat er veel stof in de lucht in het gebouw zit.  De beste methode is eenmalig grondig reinigen. Dus niet alleen de vloeren, maar vooral ook de wanden, ramen en randen en richeltjes. Het ergste stof is dan weg. 

Geen ramen open zetten want afhankelijk van de omgeving komt er veel fijnstof naar binnen. Laat het luchtbehandelingssysteem gewoon zijn werk doen. Na ca. 1 maand de filters van het luchtbehandelingssysteem schoonmaken.

De stof die in de maand na de opleverschoonmaak niet in de filters terecht komt van het systeem zal neerdalen op vloeren, tafels, e.d. Daar kun je niets veel aan doen behalve schoonmaken.

Groet, Bart Breddels 


Antwoord van Paul Hamelink

Dank je Bart voor je snelle reaktie.

Het grondig reinigen, doe je dat met stofwissers, stofzuigers of vochtige doeken (microvezel)?


Antwoord van Schoonmaakbedrijf Breddels B.V.

Dat hangt erg af van de afwerking. In ieder geval niet vegen, maar liever zoveel mogelijk stofzuigen. Bij vegen komt er vaak weer een hoop stof in de lucht terwijl dit bij stofzuigen in de stofzak verdwijnt.

 

Microvezel heeft in deze fase niet zoveel zin aangezien het daar waarschijnlijk te vies voor is. Microvezel is vanwege zijn eigenschappen vooral geschikt in een relatief schone omgeving. 

 

Dus eerst zoveel mogelijk stofzuigen en daarna vochtig reinigen. 


Antwoord van Paul Hamelink

top, bedankt voor je reaktie.

Nog 1 vraag, heb jij of ken jij iemand die ervaring heeft met veegpoeder/zaagsel en werkt dit in de praktijk? 

 

Bvd, Paul


Antwoord van Schoonmaakbedrijf Breddels B.V.

Paul,

Ik heb ervaring en het werkt ;)